'Voor elke vraag hebben wij een notaris die u zoekt'
Familie & relatie

Samenwonen

Een nieuwe stap in je leven: samenwonen. Je vraagt je vast af of jullie nu een samenlevingscontract moeten sluiten.

Wat kan je allemaal regelen in een notarieel samenlevingscontract?

Regeling als je uit elkaar gaat: in het samenlevingscontract kan je afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat. Zoals; wie krijgt dan welke spullen? Discussies kunnen worden voorkomen door regels hierover vast te leggen in een samenlevingscontract.

Regeling als één van beiden overlijdt: de eigen familie erft als partners niet getrouwd zijn, de partners erven niet automatisch van elkaar. Zij erven alleen van elkaar als er een testament of een samenlevingscontract is . Met een samenlevingscontract krijg je eerder belastingvoordelen. Bij het erven van je partner is het hebben van een notarieel samenlevingscontract een van de manieren om in aanmerking komen voor een grote belastingvrijstelling van € 636.180.

Zonder een samenlevingscontract vaak geen recht op nabestaandenpensioen: Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract verplicht om de partner aan te kunnen melden voor het partnerpensioen.

Samen een huis: Naast een hypothecaire geldlening betaal je mogelijk jullie huis met eigen spaargeld of betaal je een verbouwing met spaargeld. Het is goed dit in een samenlevingscontract vast te leggen zodat bij overlijden of scheiding duidelijk is wie wat in het huis heeft gestopt.

Als er kinderen komen: Als er kinderen komen, gaat misschien één van de partners minder werken. Dit kan worden gecompenseerd door in het samenlevingscontract een inkomens- en/of alimentatieregeling vast te leggen. Zonder samenlevingscontract en testament is bij overlijden de overblijvende partner niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen. Met een samenlevingscontract en testament kan worden geregeld dat de kinderen pas erven als beide ouders zijn overleden. Als er sprake is van stiefkinderen is een goed testament en samenlevingscontract extra belangrijk.

Samen aan de toekomst werken: Soms helpt een partner bij het opzetten van een bedrijf of klust deze extra in het huis, waardoor er geen extra kosten gemaakt hoeven te worden. In het samenlevingscontract kan met deze situatie op meerdere manieren rekening worden gehouden.

Een notarieel samenlevingscontract biedt je veel voordelen. Wij kunnen je helpen met een voor jullie situatie goed samenlevingscontract.

Nieuws & Tips