'Met een testament kan je er ook voor zorgen dat belasting wordt bespaard of uitgesteld'
Familie & relatie

Erfenis regelen

Voor mensen die geen testament hebben, regelt de wet hoe hun erfenis wordt verdeeld. Als je zelf wilt bepalen hoe jouw erfenis wordt verdeeld, maak je een testament. Met een testament kan je er ook voor zorgen dat belasting wordt bespaard of uitgesteld. Maar er zijn ook nog heel veel andere redenen voor een testament.

Wie krijgt de erfenis?
De wet regelt wie jouw erfenis krijgt en hoe jouw erfenis wordt verdeeld. Als je getrouwd bent, erft op grond van de wet je echtgenoot. Ben je getrouwd én heb je kinderen, dan delen zij ook mee in jouw erfenis. Zij moeten wachten op hun deel totdat de laatste ouder dood is. Heb je geen echtgenoot of kinderen, dan erven jouw familieleden (bloedverwanten), je ouders en broers en zussen, maar ook je halfbroers en -zussen als je ouders – na een echtscheiding – zijn hertrouwd of eerder getrouwd zijn geweest.

Redenen om een testament te maken
Er zijn veel redenen om een testament te maken. Als partners niet getrouwd zijn, erven zij niet van elkaar als zij geen testament hebben gemaakt. Ook voor getrouwde ouders met kinderen is het aan te raden een testament te maken. Je kunt namelijk de wettelijke regeling die voor getrouwde ouders met kinderen geldt op een aantal punten aanpassen aan de persoonlijke situatie. Of je kunt een regeling treffen wie voor de kinderen moet zorgen als je er niet meer bent. Als je eerder getrouwd bent geweest, is het zeker van belang om je door ons te laten voorlichten of de wettelijke regels voor jouw persoonlijke situatie geschikt zijn. Of als je het voor je partner en de kinderen fiscaal zo gunstig mogelijk wilt regelen.

Goed doel
Een andere reden om een testament te maken, is het benoemen van een goed doel tot erfgenaam in plaats van jouw ouders en broers en zussen die toch al op leeftijd zijn. Een vaak voorkomende reden voor het maken van een testament is de zogenaamde uitsluitingsclausule. Hiermee regel je dat jouw erfgenamen (degene die jouw erfenis krijgen) bij een echtscheiding jouw erfenis niet met een ex-partner hoeven te delen. Wil je weten of je een testament moet maken? Laat je vrijblijvend door ons informeren.

Testament beoordelen
Als je al een testament hebt, is het goed om het testament regelmatig tegen het licht te houden. Wetten en regels, maar ook jouw persoonlijke situatie en wensen veranderen. Het testament kan dan anders uitwerken dan je had bedoeld. Het is daarom raadzaam jouw testament regelmatig door ons te laten beoordelen. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor advies over je testament.

Nieuws & Tips