'Jarenlange ervaring met de kennis van nu'
Bedrijf & beroep

Tap & van Hoff: een sterke partner in het opstarten van een bv

Tap & van Hoff: een sterke partner in het opstarten van een bv

Een bedrijf beginnen, kan op veel manieren. Fulltime, parttime, met of zonder personeel, alleen of samen, als eenmanszaak of als bv. Niet alleen een goed bedrijfsplan en winstprognoses zijn belangrijk. Ook hoe je begint en in welke vorm, maakt deel uit van een goede voorbereiding. Graag helpt Tap & van Hoff notarissen je met het kiezen van de vorm die het beste past bij jouw wensen. Daarom start Tap & van Hoff altijd met een vrijblijvend adviesgesprek, hier worden geen kosten voor in rekening gebracht.

DIRECT EEN BV OPRICHTEN?
Weet je al dat een bv het beste past bij jouw wensen?

Bespreek tijdens een afspraak welke variant het beste bij jouw situatie past.

Lees op deze pagina meer over:

  • verschillende ondernemingsvormen
  • kiezen voor een eenmanszaak of een bv
  • beschermen tegen ondernemingsrisico’s
Natuurlijk geeft Tap & van Hoff notarissen u graag advies over welke variant het beste bij uw situatie past.

WAAR MOET IK BEGINNEN ALS IK EEN BV WIL OPRICHTEN?
Er zijn veel mogelijkheden voor het opstarten van een nieuw bedrijf. Graag helpen wij je bij het maken van de juiste keuze tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. Hier worden geen kosten voor in rekening gebracht. Na ons advies aan jou (en je zakenpartner) maken wij de oprichtingsakte van de bv. In deze oprichtingsakte zijn de statuten van de bv opgenomen. Statuten zijn de regels die voor de bv gelden vanaf de oprichting. Maak vrijblijvend een afspraak om te bekijken wat het beste past bij je wensen en doelstellingen.

WELKE ONDERNEMINGSVORM PAST BIJ MIJ?
De vorm van je onderneming hangt af van wat voor onderneming je begint. Bij sommige ondernemingen passen meerdere vormen. De keuze voor de vorm van de onderneming heeft niet alleen gevolgen voor bijvoorbeeld de ondernemersrisico’s die je privé loopt (en ook je partner) maar ook voor de fiscale behandeling van je onderneming. Zeker als je nog geen ondernemingservaring hebt of je bent ervaren maar begint een heel ander soort onderneming, is het belangrijk je door ons te laten adviseren over de keuze die je voor de vorm van je onderneming kunt maken. Als je kiest voor een officiële wettelijke vorm, dan spreken we over ‘rechtsvorm’ van een onderneming. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bv (een besloten vennootschap). Een eenmanszaak is een ‘vorm’ van een onderneming die niet als zodanig in de wet is geregeld.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN EEN EENMANSZAAK EN EEN BV?
De keuze voor een eenmanszaak of een bv hangt af van een aantal factoren. Deze kunnen van juridische of fiscale aard zijn. Eén van de juridische voordelen van een bv is dat de aandeelhouder/bestuurder in principe niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de bv boven het bedrag van zijn aandeel. Of het fiscaal gunstig is om een bv op te richten, hangt onder meer af van de omvang van de verwachte omzet van een bedrijf en de toekomstverwachtingen zoals welke liquiditeiten je nog nodig hebt. Wij kunnen je daarover samen met jouw accountant adviseren. Heb je al een eenmanszaak en wil je nu een bv starten?

EENMANSZAAK
Als je kiest voor een eenmanszaak of je gaat als ZZP-er aan de slag, kan je snel beginnen. Je moet dan eerst onder meer de volgende zaken regelen. Je moet je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Verder is het van belang dat je een BTW-nummer aanvraagt bij de Belastingdienst.

WAAR MOET IK AAN DENKEN ALS IK MET IEMAND ANDERS EEN BEDRIJF START?
Als je met een ander een bedrijf start, kan je gaan samenwerken bijvoorbeeld via een vennootschap onder firma of een bv. Wij kunnen adviseren welke rechtsvorm het beste bij de nieuwe onderneming past. Daarnaast kunnen we je behulpzaam zijn bij het maken van de samenwerkingsafspraken. Het is belangrijk daar de nodige aandacht aan te besteden om onenigheid in de toekomst te voorkomen. Ook bij bij het formaliseren van de samenwerkingsvorm kunnen wij van dienst zijn.

HOE BESCHERM IK MIJN PARTNER TEGEN ONDERNEMERSRISICO'S?
Ben je getrouwd of woon je samen? Het is goed bij ons te informeren hoe je je partner kunt beschermen tegen de risico's die je als ondernemer loopt. Het lijkt heel vroeg, maar er kunnen onverwachte zaken gebeuren: wie moet het bedrijf overnemen als je zelf je bedrijf niet meer kunt uitoefenen (bijvoorbeeld door ziekte of overlijden). Wij kunnen de mogelijkheden voor de verschillende onverwachte situaties met je doornemen en je adviseren.

Maak vrijblijvend een afspraak en laat je goed voorlichten om in de toekomst kosten te besparen!

Nieuws & Tips