Huis ruilen
Huizen staan nu vaak lang te koop. De trend is eerst een huis te verkopen voordat een nieuw huis gekocht wordt zodat je niet het risico loopt met twee huizen te zitten. Wel eens gedacht aan de mogelijkheid huizen te ruilen?
Woningruil
Je hebt een baan gekregen aan de andere kant van het land. Dit betekent dat je met je partner jullie mooie landelijk gelegen woonboerderij moet verlaten. Als je op bezoek bent bij vrienden die dichtbij je nieuwe werk wonen, ontstaat een idee. De vrienden hebben altijd al interesse gehad voor de mooie woonboerderij en vinden het maar wat jammer dat de woonboerderij verkocht 'dreigt te worden'. Voor de vrienden die beiden als zelfstandige werken, is het niet van belang waar ze in Nederland wonen. Het gaat hen om het 'unieke object'. Je stelt voor de huizen te ruilen. In de auto terug naar huis, vraag je je af of dat wel kan.
Ruilovereenkomst
Het ruilen van huizen is inderdaad mogelijk. Eerst wordt een zogenaamde ruilovereenkomst opgesteld waarin afspraken over de ruil worden vastgelegd. De daadwerkelijke overdracht van de eigendom van de huizen vindt daarna plaats door de ondertekening van een notariële akte en de inschrijving in het Kadaster.
Je bent niet de enige met dit idee. We zien in onze praktijk dat het ruilen van huizen steeds populairder wordt. Waarom? Huizen staan nu vaak heel lang te koop. De trend is eerst een huis te verkopen voordat een nieuw huis gekocht wordt zodat je niet het risico loopt met twee huizen te zitten. Door te ruilen heb je de zekerheid dat je huidige huis 'verkocht' is en je tegelijkertijd een nieuw huis krijgt! Er zijn meerdere internetsites waarop huizen te ruil worden aangeboden.
Bij het ruilen van huizen komt een aantal bijzonderheden kijken. Wij kunnen u hierbij informeren en adviseren. Vervolgens kunnen wij de ruil juridisch juist vastleggen in een ruilovereenkomst en later in een notariële akte.