'Jarenlange ervaring met de kennis van nu'
Huis

Huis kopen

Je hebt het huis van je dromen gevonden! Gefeliciteerd. Wij helpen je graag je droom te laten uitkomen door het juridische fundament van het huis te checken. Zo ben je goed voorbereid en kom je als je eenmaal eigenaar bent van het huis niet voor onaangename verrassingen te staan.

Met het vinden van het huis van je dromen ben je er nog niet. Een huis koop je door met de verkoper een schriftelijk koopcontract te sluiten. Daarna moet het huis nog aan jou worden overgedragen door een notariële akte. Als de akte is ingeschreven in het Kadaster ben je (pas) echt eigenaar en kan je met recht zeggen: 'het huis is van mij'. Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Je kunt een bouwkundige keuring en een taxatie doen, maar het is ook belangrijk te weten hoe je huis er juridisch voorstaat. Daar helpen we je graag bij.

Advies bij koop van een huis
We kunnen je adviseren waarop je allemaal moet letten bij de koop van het huis. Bijvoorbeeld over de gevolgen van bodemverontreiniging, afspraken met buren over overpad en over mogelijk nadelige afspraken met de gemeente (zoals een anti-speculatiebeding). Als je een monument, een oudere woning of een pas gebouwde nieuwbouwwoning koopt, zijn er veel aandachtspunten waarmee we je kunnen helpen. Ook kunnen we je informeren waarop je moet letten bij het kiezen van een bank en het type lening.

Koopakte
Het is niet verplicht om de notaris het koopcontract te laten maken, maar het geeft je wel veel zekerheid. In het koopcontract spreek je onder meer met de verkoper af wanneer het huis in eigendom aan jou wordt overgedragen. De overdracht van de eigendom gebeurt door een notariële akte die door de notaris in het Kadaster wordt ingeschreven.

Overdracht huis
Het is veelal gebruikelijk dat de koper de notaris kiest. Als koper betaal je dan ook de kosten van de notaris. Je kunt bovendien afspreken met de verkoper dat de notaris het koopcontract opstelt. Als je een nieuwbouwhuis koopt, geldt vaak dat er één notaris is die alle overdrachten van de huizen uit het project verzorgt. In de meeste gevallen moet de koper de zogenaamde overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% over de koopprijs of over de waarde van de woning. De overdrachtsbelasting moet worden betaald op het moment dat bij de notaris de akte wordt ondertekend waarmee de eigendom wordt overgedragen.

Bedenktijd
Als je het koopcontract getekend hebt, kan je in sommige gevallen nog van de koop af. Er is voor de koper namelijk op grond van de wet een bedenktijd van drie volle dagen. De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper (een afschrift van) het koopcontract heeft ontvangen en eindigt in principe op de derde dag om 24.00 uur. De bedenktijd kan langer zijn dan drie dagen in verband met het weekend en feestdagen. Wil je als koper tijdens de bedenktijd van de koop af (ontbinden), dan moet je ervoor zorgen dat je dit de verkoper vóór het einde van de bedenktijd hebt laten weten. Het beste kan je dat schriftelijk doen.

Mogelijkheden om de koop te ontbinden
De bedenktijd geldt op grond van de wet. In het koopcontract kan je met de verkoper afspreken dat er (andere) mogelijkheden zijn om de koop te ontbinden. Bijvoorbeeld als na een bouwkundige keuring blijkt dat er veel aan het huis verbouwd moet worden of als blijkt dat je geen lening van de bank kunt krijgen. Het is belangrijk om deze mogelijkheden tot ontbinding juridisch juist vast te leggen in het koopcontract. Hiermee zijn we jou en de verkoper graag van dienst.

contact

Telefoon Doetinchem: (0314) 369 869
Telefoon Lochem: (0573) 298 398

Nieuws & Tips