Trouwen
Een volgende stap in je leven: trouwen. Je vraagt je vast af wat jullie daarvoor - behalve het ceremoniële gedeelte - moeten regelen. De wet regelt al een groot gedeelte. Maar is dit wel wat jullie willen?
(Beperkte) gemeenschap van goederen
Vóór 2018 trouwden mensen automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Trouwen in gemeenschap van goederen betekende dat je vanaf het ‘ja-woord’ samen één vermogen hebt. Komt er een einde aan het huwelijk door bijvoorbeeld een echtscheiding of overlijden, dan heeft elke echtgenoot recht op de helft van het vermogen. Niet alleen de bezittingen worden gedeeld, maar ook de schulden. Ben je in 2017 of eerder getrouwd dan zijn alle bezittingen en schulden van de echtgenoten samen. Dus ook de bezittingen en schulden die je vóór het trouwen zelf had. Er verandert door de nieuwe wet niets aan deze situatie.
Als je vanaf 2018 trouwt, is de beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. Volgens de wet blijven alle persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het trouwen hebt van jou en zijn schenkingen of erfenissen die je krijgt voor of tijdens het huwelijk ook van jou persoonlijk. Alle bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk krijgt zijn van beide partners.
Uiteraard is het nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen of een partnerschap aan te gaan. Dat kun je regelen via huwelijkse voorwaarden bij de notaris.
Huwelijkse voorwaarden
Met huwelijkse voorwaarden kun je zelf bepalen welke bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die je tijdens het huwelijk krijgt, kunnen zo toch van jou blijven. Denk aan spaargeld of een waardevolle collectie of verzameling. Daarnaast kun je er met voorwaarden voor zorgen dat jouw eigen zaak van jou blijft. Bovendien bescherm je op die manier de partner tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf. Ook tijdens het huwelijk kan je nog kiezen voor huwelijkse voorwaarden.
De keuze voor gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden hangt af van je persoonlijke situatie. Het is dus goed je vóór het huwelijk door ons te laten adviseren wat het beste past bij jullie situatie.